Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

zamknij
Poznaj rokitnik - roślinę zwyczajnie nadzwyczajną

Poznaj rokitnik - roślinę zwyczajnie nadzwyczajną

Rokitnik zwyczajny Hippophae rhamnoides to wyjątkowa roślina, która charakteryzuje się unikatowym składem chemicznym o znaczeniu prozdrowotnym i leczniczym. Owoce rokitnika zawierają ponad 200 związków biologicznie aktywnych takich jak witamina C, E, A, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, flawonoidy oraz liczne mikro- i makroelementy.

Olej z owoców rokitnika jest wysoce cenionym surowcem w kosmetologii, gdyż wykazuje intensywne działanie odżywcze, nawilżające, zmiękczające i ujędrniające. Sprzyja regeneracji skóry, wzmacnia naczynia włosowate, poprawia strukturę i koloryt cery, działa uspokajająco i przeciwzapalnie. Polecany jest w terapii cery wymagającej, naczynkowej, szorstkiej, wrażliwej, cer niedotlenionych, problematycznych, skłonnych do przebarwień i z dermatozami.  

Ze względu na dużą zawartość stabilnej witaminy C, rokitnik jest cennym surowcem poprawiającym koloryt skóry oraz zapobiegającym i likwidującym jej przebarwienia, a w połączeniu z obecnymi w owocach beta-karotenem, witaminą E i flawonoidami, stanowi tarczę ochronną przeciwko wolnym rodnikom i promieniowaniu UVA i UVB.

Olej rokitnikowy ma ogromną zdolność rewitalizacji skóry, dzięki obecności naturalnych kwasów tłuszczowych, w tym Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które odznaczają się szerokimi właściwościami leczniczymi (m.in. przeciwzapalnymi, przeciwalergicznymi) i ochronnymi. Kwasy NNKT mają zdolność wbudowywania się w fosfolipidy błon komórkowych oraz ceramidy międzykomórkowe, regenerując i wzmacniając barierę hydrolipidową naskórka, zapobiegając transepidermalnej utracie wody, przywracając odpowiednie nawilżenie skóry oraz ograniczając nadmierne złuszczanie.

Olej z rokitnika, dzięki swoim wyjątkowym właściwościom jest pożądanym składnikiem pielęgnacyjnym, jednak ze względu wysokie stężenie substancji aktywnych oraz intensywnie pomarańczową barwę oleju (możliwości zabarwienia skóry), nie zaleca się stosowania oleju w czystej postaci. Pozytywne i bezpieczne wykorzystanie pełnego potencjału rokitnika uzyskasz stosując produkty pielęgnacyjne zawierające olej rokitnikowy w odpowiednich formulacjach i połączeniach.

Podaruj swoje skórze najlepszą pielęgnację i wypróbuj krem roślinny z rokitnikiem Touch of Hydration od Vegetalis.

All comments