Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”).

zamknij
Składnik aktywny: likopen

Składnik aktywny: likopen

Likopen to barwnik należący do karotenoidów - substancji o niezwykle cennych właściwościach pielęgnacyjnych, antyoksydacyjnych i ochronnych, a likopen jest ich najsilniejszym przedstawicielem.

Jego najpopularniejszym źródłem są pomidory, którym nadaje charakterystyczne czerwone zabarwienie.

Powstaje wyłącznie w komórkach roślin i mikroorganizmów. Choć człowiek nie ma zdolności tworzenia tego składnika i musi on być dostarczany z zewnątrz, barwnik ten występuje w ludzkiej skórze, szczególnie w warstwie rogowej. Badacze dowodzą, że kumulacja likopenu w skórze jest nawet dwukrotnie wyższa niż popularnego β-karotenu, co w połączeniu z ogromnym potencjałem przeciwutleniającym powoduje, że jest on wartościowym składnikiem dermokosmetyków.

Likopen zaaplikowany od zewnątrz przenika do warstwy rogowej naskórka i tam się umiejscawia, wykazując aktywność biologiczną. Wpływa na pobudzenie naturalnych mechanizmów obronnych skóry i regenerację naskórka, stymuluje również syntezę prokoloagenu (prekursora kolagenu) odpowiedzialnego za prawidłowe nawilżenie, elastyczność i napięcie skóry oraz wykazuje działanie przyspieszające gojenie się ran i sprzyja poprawie kolorytu.

Jedną z najważniejszych cech likopenu jest jego zdolność do walki ze stresem oksydacyjnym i wolnymi rodnikami. Czynniki środowiskowe, przewlekły stres i promieniowanie ultrafioletowe sprzyjają powstawaniu wolnych rodników, które uszkadzają włókna kolagenowe i elastynowe, niszczą cement międzykomórkowy i barierę hydro-lipidową, co ostatecznie prowadzi do podrażnień, utraty elastyczności, przesuszenia skóry oraz zmarszczek.

Aktywność przeciwutleniająca likopenu jest znacznie wyższa w porównaniu z innymi karotenoidami, dzięki czemu neutralizuje on wolne rodniki nawet dwa razy wydajniej niż β-karoten i dziesięć razy mocniej od tokoferolu (witamina E) ograniczając szkodliwe efekty i wspomagając odnowę naskórka.

Powyższe właściwości likopenu sprawiają, że jest polecany w pielęgnacji cer problematycznych, trądzikowych (także trądzik młodzieńczy), cer mieszanych i tłustych oraz skóry dojrzałej i suchej, wymagającej silnej ochrony fotoprotekcyjnej oraz przeciwrodnikowej.

Produkty pielęgnacyjne z likopenem będą odpowiednie również dla cer młodych, rozpoczynających swoją pielęgnację, w celu zachowania jak zdrowego stanu skóry przez jak najdłuższy czas.

Skorzystaj z wyjątkowej siły likopenu i wypróbuj krem roślinny z likopenem Touch of Balance od Vegetalis.

All comments